پژوهشی
اجزای طرح پژوهش در درس تفکر و سبک زندگی دوره اول متوسطه
- 6
- 3764
تعریف علمی پژوهش
پژوهش یا تحقیق (Research): یک روند هوشمندانه، هوشیارانه، خلاقانه و سامان مند برای یافت، بازگویی و بازنگری پدیدهها، رخدادها، رفتارها و انگاشتهها است.
پژوهش تلاشی منسجم و نظام مند در جهت توسعه دانش موجود درباره موضوع هایی است که با آن ها سر و کار داریم.به عبارت ساده تر پژوهش کوششی است برای یافتن بهترین راه حل های ممکن در جهت حل مشکلات موجود در عرصه های مختلف زندگی. که این پژوهش می تواندفعالیتی منسجم برای رسیدن به شناختی روشن تر از مفاهیم پیرامون ماباشد.
در یک تعریف ساده و قابل فهم، پژوهش روشی است علمی جهت پاسخگویی به سوالات فردی و جمعی.
پژوهشگر کیست؟
پژوهشگر کسی است که به دنبال پژوهش و تحقیق می رود تا کنجکاوی خود را ارضا کند و شکل یا مسأله ای را حل کند این پژوهشگر در درجه ی اول باید بینش داشته باشد یعنی باید بداند که چگونه بیاموزد و منابع را بشناسد. فرق مسأله و مشکل را بشناسد. در واقع مشکل همان موانع و محدودیت هایی است که ما راه حل آن را میدانیم ولی امکاناتش رانداریم اما مسأله چیزی است که نمی دانیم و راه حل آن مجهول است.وامروزه ثابت شده است که بین پژوهش و توسعه کشورهمبستکی مستقیم ومثبتی وجوددارد.بطوریکه توسعه علمی، صنعتی و فرهنگی هر کشور بدون پرداختن به امر پژوهش با موفقیت چندانی همراه نخواهد بود. در واقع پژوهش موتور محرک پیشرفت و توسعه محسوب می شود. حتی اگر نشانه هایی از توسعه بدون پرداختن به مبانی پژوهشی رخ دهد آن توسعه مستمر و پایدار نخواهد بود و نمی تواند مسیر مطمئنی را طی کند. بنابراین، پژوهش مبنای توسعه است و تضمینی برای استمرار توسعه به شمار می آید. هم چنین، به کار بستن نتایج پژوهش های انجام شده در هر زمینه به بهبود راهکارها و روش های معمول در زمینه های مورد نظر منجر می شود.
فواید و کاربردهای پژوهش
پژوهش چون علاوه بر روند سامان مند برای یافت، بازگویی و بازنگری پدیدهها و فرضیه هاست، برای استفاده از پدیدههای موجود در جهت دست یافتن به راهکارهای عملی و فناوریها به کار میرود ناگزیر دارای فواید متعددی خواهد بود.
پژوهش در دو بعد، یکی «یافتن پرسش پژوهش» و دیگری «پاسخ دادن به آن» انجام میگیرد.
و دو فایده کلی تولید دانش مقبول یا ابطال دانش غیر مقبول را در پی دارد.
پژوهش دانش نو میآفریند.
پژوهش امکان کشف کاربرد تازه دانش کهن را فراهم میسازد.
پژوهش به آموزش بهتر میانجامد، چرا که دانش نو و برنامههای آموزشی، مکمل یکدیگرند.
پژوهش میتواند منبع درآمد باشد. پژوهشی که سرمایهای برای انجام آن در نظر گرفته میشود یک منبع مالی است.
پژوهش موجب حل مسألهها و تضادهای جامعه میشود.
پژوهش به بشر این توانایی را میدهد که بهتر با دنیای پیرامون خود رابطه برقرار کند و به اهدافش دست یابد.
پژوهش موجب پیشرفت جامعه میشود.
از نگاه دیگر فواید شخصی، منطقه ای و نیز نتایج و اثرات تمدنی برای پژوهش می توان بر شمرد.
انواع پژوهش
پژوهش ها از لحاظ کارکرد، یا پایه (بنیادی) اند و یا و پژوهش کاربردی
پژوهش پایهای میتواند زمینه «پژوهش کاربردی» را فراهم آورد، اما در وهله اول متوجه کاربرد آن در زندگی انسانها نیست. در حالی که پژوهشهای کاربردی دارای جنبه عملی و مستقیماً متوجه حل مشکلات جامعه و بشریت میباشد. در ضرورت انجام این دو دسته از مطالعات شکی نیست. به عنوان مثال تصمیم گیرندگان سیاسی هر کشور به جهت کسب توانایی در اداره عملی جامعه، نیازمند پژوهشهای کاربردی میباشند و این دسته از پژوهشها خود متکی بر پژوهشهای پایهای هستند.
نحوه نوشتن پژوهش درس تفکر و سبک زندگی پایه هفتم و هشتم
پژوهش چارچوب دار درس تفکر پایه هفتم را چگونه باید بنویسیم ؟
پژوهش چارچوب دار درس تفکر پایه هشتم را چگونه باید بنویسیم ؟